Avukatlık ücreti, avukatın hukukî yardımının karşılığı olan meblâğı veya değeri ifade eder. Bu hukuki yardım adli ve idari yargı mercilerinde yapılacak duruşmalarda temsil ile sınırlı değildir.

Avukata yapılacak işin mahiyetine göre ödenecek ücretin kapsamı avukat ve vekalet veren arasında yapılacak sözleşme ile belirlenebilir.

Yüzde yirmibeşi (%25’i) aşmamak üzere, dava veya hükmolunacak şeyin değeri yahut paranın belli bir yüzdesi avukatlık ücreti olarak kararlaştırılabilir.

Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.

Avukat ile vekalet veren arasında herhangi bir sözleşme yapılmamış ise yapılan işin mahiyetine göre Avukatlık Asgari Ücret tarifesine göre belirlenir. Bu durumda değeri para ile ölçülebilen dava ve işlerde asgari ücret tarifelerinin altında olmamak koşuluyla ücret itirazlarını incelemeye yetkili merci tarafından davanın kazanılan bölümü için avukatın emeğine göre ilâmın kesinleştiği tarihteki müddeabihin değerinin yüzde onu ile yüzde yirmisi arasındaki bir miktar avukatlık ücreti olarak belirlenir.

Yine taraflar arasında bir avukatık ücret sözleşmesinin bulunmaması durumunda “Değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde ise Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre ücret belirlenir.

Avukat üzerine almış olduğu işi haklı bir neden olmaksızın sürdürmek istemezse ücrete hak kazanamaz. Keza işin hangi aşamasında olursa olsun haklı bir sebep olmaksızın avukatın azli halinde ise avukat ücretin tamamına hak kazanır.

Üst derece mercilerinde duruşmalı yapılacak işler ile verilen hükmün icra takibine konu edilmesi ayrı ücrete tabidir.