AĞIR CEZA MAHKEMELERİ
Ağır ceza mahkemesi, ilk derece ceza yargılamasında kanunda öngörülen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun md. 12’de düzenlenmiştir. İşlenen herhangi bir suçun ağır ceza mahkemesinin yargılama görevine giren suçlardan olup olmadığı 5235 Sayılı Kanun’un 12. maddesinin suç vasfı ve ceza miktarı yönünden getirdiği kriterleri dikkate alınarak belirlenir. Ağır ceza mahkemesinin görevi kapsamına girdiği açıkça belirtilmeyen suçlara asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir. Sanık, 18 yaşından küçük ise, yargılama görevi çocuk ağır ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir. Bir suç nedeniyle savcılık soruşturması aşamasında mahkeme tarafından verilmesi gereken kararlar Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilir.
CEZA HUKUKU HİZMETLERİMİZ
Ceza yargılaması süreci, hukuki yardıma en çok ihtiyaç duyulan süreçtir. Şüpheli, sanık veya şikayetçi olarak katılanlar mutlaka profesyonel hukuki yardım almalıdır
Ceza hukuku arama, el koyma, yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirleri; adli para cezası veya hapis cezası mahkumiyeti gibi mahkeme kararları vasıtasıyla kişi özgürlüğüne müdahale eder.
Suç işlendiğinde savcılık tarafından soruşturma, ceza davası açıldığında mahkeme tarafından yargılama faaliyeti yapılır.
Buna göre dosyanın mevcut durumu değerlendirilerek her bir işlem ceza avukatı tarafından belirlenecektir.
- Dosyanın İncelenmesi.
- Ceza Evinde Görüşme Yapılması.
- Leh ve Aleyhte Olan Delillerin Belirlenmesi
- Gözaltı kararına ve süresine itiraz
- Tutuklamaya itiraz
- Adli Kontrol Tedbirlerine itiraz
- İkamet İşyeri ve Araç aramalarında hazır bulunma
- Mahkemede sözlü ya da yazılı savunma
- İlgili resmi ve özel kurumlara müzekkerelerin yazılarak yargılamanın daha seri bir şekilde yürütülmesine katkı
- Esas hakkındaki savunmanın sunumu
- Karar sonucunda İstinaf Başvuru Dilekçesi Sunumu
- Karar sonucunda Yargıtay Ceza Dairesine için Temyiz Başvuru Dilkçesi Sunumu
- Olağanüstü Kanun Yolu olan Anayasa Mahkemesine Başvuru Yapılması.
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Başvuru Yapılması.
- Yargılamanın Yenilenmesinin İstenmesi.
- Uyarlama Talep Edilmesi.
Tüm bu süreçlere şüpheli, sanık veya şikayetçi olarak katılanlar mutlaka profesyonel hukuki yardım almalıdır. Yargısal süreçlerde müşteki, şüpheli veya sanığın savunma hakkı bir ceza avukatı tarafından temin edilmediği takdirde hak kaybı kaçınılmazdır.
Kadim Hukuk ve Danışmanlık | Şanlıurfa Ceza Avukatı olarak; Şanlıurfa ceza avukatı ve Şanlıurfa ağır ceza avukatı olarak uzman ve tecrübeli avukat kadromuz ile tüm Türkiye genelinde hizmet vermekteyiz.
Selim Hartavi I Avukatlık Bürosu; 16 yılı aşkın mesleki tecrübesiyle CEZA HUKUKU alanında Şanlıurfa Ceza Avukatı olarak; Şanlıurfa Ceza Avukatı ve Şanlıurfa Ağır Ceza Avukatı olarak uzman ve tecrübeli avukat kadromuz ile tüm Türkiye genelinde hizmet vermekteyiz.
Takdiri Yargıç'a bırakmak yerine, takdiri biçimlendirecek, bağlayacak ve kontrol edecek uygun adımlar atılmalıdır. DAVA YARGIÇIN DEĞİLDİR. Hilmi Şeker
Sitemizde Ceza Davalarına ait her türlü bilgiye ve konularıyla farklı emsal nitelikte güncel kararlara ulaşabilirsiniz
HUKUKİ SORU İLETİŞİM FORMU
SIK SORULAN SORULAR
İl ve ilçe merkezlerinde kolluk birimlerine, Cumhuriyet Başsavcılığına, kırsalda ise jandarma teşkilatına suç duyurusunda bulunmanız mümkündür. Suç duyurusunda bulunmak için işlenen suça ilişkin bir dilekçe hazırlayarak kolluk birimine veya Cumhuriyet Başsavcılığına sunarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Suç duyurusunun mutlaka yazılı olarak yapılması şart değildir. Ayrıca sözlü olarak İl ve ilçe merkezlerinde emniyet teşkilatının birimi olan karakollara, kırsalda ise jandarma teşkilatına suç duyurusunda bulunmak mümkündür.
Savcılık şikâyette bulunan kişinin ifadesini aldıktan sonra şikayete ilişkin bir soruşturma başlatır. Savcılık soruşturma sürecinde bir başka deyişle hazırlık aşamasında şikayete ilişkin bilgi belge ve delillere göre şikayet edilen hakkında ceza davası açılıp açılmama konusunda karar verir.
Suç duyurusunda bulunmak için şikâyet eden kişinin şikâyet edeceği kişiyi tanıması şart değildir. Bundan başka şikayet edeceğiniz şahsın kimlik bilgilerini bilmiyor veya bizzat şahsı tanımıyor olabilirsiniz; bu durum şikayette bulunmanıza engel bir durum değildir. Şahsın tespiti için eşgal bilgileri, mesleği sanatı konumu hakkında ayırt edici özelliklerini tarif etmeniz yeterlidir. Bu özellikler kolluk güçlerinin şüpheli şahsın tespiti için gereklidir.
Hakkınızda ceza davası açıldıysa sanık sıfatı ile yargılanırsınız. Cumhuriyet savcısı üzerinize atılı suçu ve bu suçun delillerini içerir iddianameyi hazırlar. İddianamedeki delillerin aksini gösteren delillerinizi, varsa tanıklarınızı bildirebilirsiniz. Kamu kurumlarındaki belgelerin getirilmesini mahkemeden talep edebilirsiniz. Duruşmalara katılmanız önemlidir.
Hakkınızda şikayet olup olmadığını bulunduğunuz il veya ilçede bulunan adliyelere giderek savcılık ön büro bölümünden sorgulatabilirsiniz. Ancak bazen başka adliyelerde de şikayetler söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarda hakkınızda şikayet olup olmadığını öğrenmek için özellikle suçun işlendiği yer adliyesinden araştırmak daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle hakkınızda soruşturma olup olmadığının takibini yapmak ve profesyonel olarak yardım almak için bir avukat yardımıyla bu işi yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Bir kişi tarafından adli birimlere veya yetkili makamlara asılsız ihbar yapmak, ihbarın konusuna göre yasal unsurlarının oluşması durumunda suç uydurma suçu veya iftira suçu kapsamına girmektedir.
Yapılan tüm ihbarlar ihbar sistemine geçirilir ve gelen tüm ihbarlar gizlilik derecesiyle kayıt altına alınır ve ihbarı veren vatandaşın kimliği kesinlikle başkaları ile paylaşılmaz.
Takibi şikayete bağlı belli başlı suçlar şunlardır:
- Basit kasten adam yaralama (m. 86/2),
- TCK md. 86/2 kapsamında kalan kasten yaralama suçunun ihmali davranışla işlenmesi (m. 88).
- Taksirle yaralama suçu (m. 89/1-2-3-4). Bilinçli taksirle TCK 89/1 çerçevesinde işlenen yaralama suçu şikayete tabidir, ancak diğer fıkralar için şikayete bağlı değildir.
- Cinsel saldırı suçu (m. 102/1 ve 102/2-ikinci cümle).
- Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu (m.104/1).
- Cinsel taciz suçu (m. 105/1).
- Tehdit suçu (m. 106/1 ikinci cümle).
- Konut dokunulmazlığını ihlal Suçu (m. 116/1-2-4).
- İş ve çalışma hürriyetini ihlal suçu (m.117/1).
- Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu (m. 123/1).
- Hakaret Suçu (m. 125/1, 2, 3). Kamu görevlisine karşı görevinden İşlenen hakaret suçu veya Cumhurbaşkanına hakaret suçu şikayete tabi değildir.
- Kişinin hatırasına hakaret suçu (m. 130/1,2). Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hatırasına hakaret suçunun takibi şikayete bağlı değildir.
- Haberleşmenin gizliliğini ihlal Suçu (m. 132/1, 2, 3).
- Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması suçu (m. 133/1, 2, 3).
- Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu (m. 134/1, 2).
- Hırsızlık Suçu (m. 141) ve nitelikli hırsızlık suçu (m. 142/1, 2, 3) TCK md. 167/2’de belirtilen kişiler aleyhine işlenirse takibi şikayete bağlı suçlardandır. Diğer tüm hallerin takibi şikayete tabi değildir, resen kovuşturulur. Hırsızlık suçlarında daha az cezayı gerektiren haller de şikayete tabidir (m. 144/1).
- Kullanma hırsızlığı suçu (m. 146/1).
- Mala zarar verme suçu (m. 151/1, 2). Mala zarar verme suçunun nitelikli halleri de (m. 152/1,2) TCK md. 167/2’de belirtilen kişilerin zararına işlendiği takdirde de takibi şikayete tabi suçlardandır.
- İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme suçu TCK md. 167/2’de belirtilen kişiler aleyhine işlenirse takibi şikayete bağlıdır (m. 153/1).
- Hakkı olmayan yere tecavüz suçu (m.154/1,2,3)TCK md. 167/2’de belirtilen kişiler aleyhine işlenirse takibi şikayete bağlıdır.
- Güveni kötüye kullanma suçu (m. 155/1).
- Bedelsiz senedi kullanma suçu (m.156/1).
- Dolandırıcılık suçu (m. 157/1) ve Nitelikli dolandırıcılık suçunun (m. 158/1,2) TCK md. 167/2’de belirtilen kişiler aleyhine işlenmesi halinde takibi şikayete bağlıdır.
- Dolandırıcılıkta daha az cezayı gerektiren hal (m. 159/1).
- Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf suçu (m.160/1).
- Hileli iflas suçu (m. 161/1) TCK md. 167/2’de belirtilen kişiler aleyhine işlenirse takibi şikayete bağlı olan suçlardandır.
- Taksirli iflas suçu (m. 162/1) TCK md. 167/2’de belirtilen kişiler aleyhine işlenirse, takibi şikayete tabi olan suçlardandır.
- Karşılıksız yararlanma suçu (TCK m.163/1-2) TCK md. 167/2’de belirtilen kişiler aleyhine işlenirse takibi şikayete bağlıdır.
- Şirket veya kooperatifler hakkında yanlış bilgi (m. 164/1) TCK md. 167/2’de belirtilen kişiler aleyhine işlenirse takibi şikayete bağlıdır.
- Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu (m.165/1) TCK md. 167/2’de belirtilen kişiler aleyhine işlenirse takibi şikayete bağlıdır.
- Bilgi vermeme suçu (m. 166/1) TCK md. 167/2’de belirtilen kişiler aleyhine işlenirse takibi şikayete bağlıdır.
- Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu (m. 209/1).
- Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu (m. 233/1).
- Ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması (dördüncü fıkra hariç, madde 239/1-2-3).
- Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu (madde 234/3).
Mutlaka duruşmaya katılmak / savcılığa gitmek zorundasınız.
Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.
Kural olarak hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılmaz.
Duruşmada hazır bulunmak sanık açısından hem bir hak hem de bir yükümlülüktür.
Bu nedenle, duruşmaya gelmemesinin geçerli nedeni olmayan sanığın duruşmaya zorla getirilmesine karar verilir.
İddianamenin değerlendirilmesi sonrası açılış, UYAP veya e-devlet sisteminde ceza davaları için görünen bir ibaredir.
Hakkınızda iddianameyle bir ceza davası açılmış görünüyor.
İddianame mahkeme tarafından kabul edilmiş bu aşamadan sonra duruşmaya hazırlık işlemleri yapılır.
Adli para cezası mahkeme tarafından verildikten sonra ilgili kişiye tebligat yapılır. Tebliğin alınmasını müteakip ilgili Cumhuriyet Savcılığı'nın infaz bürosuna müracaat edilir. Buradan alınacak yazı ile vergi dairesine gidilir ve adli para cezası vergi dairesi veznesine ödenir
Hakim, hükümlünün ekonomik durumunu göz önüne alarak, adli para cezasının 24 aya kadar taksitlendirme yaparak ödenmesine karar verebilir. Taksit ödemeleri hükmün kesinleşmesinden itibaren başlar. Adli para cezasının taksitlendirilmesi, 4 aydan az, 24 aydan fazla olamaz.
TAKSİRLE ÖLÜME SEBEBİYET VERME SUÇU
T.C YARGITAY 12. Ceza Dairesi 2021/5199 E. , 2021/8596 K. “İçtihat Metni” Mahkemesi :Ağır Ceza Mahkemesi Suç : Taksirle öldürme Hüküm : TCK’nın 85/1, 62, 50/4-1a, 52/2-4. maddeleri gereğince mahkumiyet Taksirle öldürme suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık müdafii tarafından temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü: Sorgun ilçesinde faaliyet gösteren Yozgat Şeker Fabrikasında meydana gelen patlamada fabrikada elektrik bakım başteknisyeni olarak çalışan …’ın öldüğü, patlama olayının fabrikanın rafineri santrifüj katında pano odasındaki elektrik panoları üzerindeki şeker şerbetinin temizlenmesi için kullanılan solventin kompresörlü su püskürtmeyle panolara püskürtülmesi sırasında solvent buharının aniden alev alıp patlaması sonucu meydana geldiği, parlayıcı, patlayıcı özellikteki hekzan-metanol karışımı kimyasal maddenin güvenlik bilgi formunu temin etmeyen, tehlikeli ortamda tedbirden yoksun, yanlış ve hatalı çalışma yapılmasına engel olmayan, bu hususta gerekli iş düzenini ve iş disiplinini oluşturmayan, işçinin insiyatifine terke eden bu maddenin satın alınmasında ve fabrikaya getirilerek kullanmasında etkili olan ve bu maddenin sipariş talepnamesinde ölen baş elektrikçi …’dan sonra imzaları bulunan, fabrika organizasyon şemasına göre elektrik atölyesinden sorumlu makine elektrik mühendisi sanık … ile işletme müdür yardımcısı temyiz dışı sanık … ve fabrika teknik müdür yardımcısı temyiz dışı sanık …’ın tali kusurlu olarak ölüme sebebiyet verdiği olayda; Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanık müdafinin eksik incelemeye, beraat kararı verilmesi gerektiğine ilişkin temyiz itirazlarının reddi ile hükmün isteme uygun olarak ONANMASINA, 07.12.2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
T.C YARGITAY 12. Ceza Dairesi 2019/12505 E. , 2021/8502 K. “İçtihat Metni” Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi Suç : Taksirle yaralama Taksirle yaralama suçundan sanıklar …, …, … ve …’ın mahkumiyetlerine ilişkin hüküm katılanlar vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü: Oluşa ve dosya kapsamına göre; katılanların, 12/05/2012 günü saat 01.00 sıralarında … …Turizm Otelcilik Ltd. Şti’ye ait …/… Belediyesi sınırları içerisinde bulunan …Oteldeki asansöre bindikten sonra kapının kapanmasına müteakip asansörün iki kat aşağıya düşerek zemine çarpması şeklinde meydana gelen ve katılanlar …,…, … ve … basit tıbbi müdahale ile iyileşebilecek şekilde, … basit tıbbi müdahale ile iyileşemeyecek ve vücudunda 3. derecede kırık oluşacak şekilde, … basit tıbbi müdahale ile iyileşemeyecek ve vücudunda 3. derecede kırık oluşacak şekilde, … ise basit tıbbi müdahale ile iyileşemeyecek ve vücudunda 2. derecede kırık oluşacak şekilde yaralandıkları, yerel mahkeme tarafından sanıklar …, …, …’nin asli kusurlu, …’ın ise tali kusurlu olduğu kabul edilen olayda, A.Sanıklar …, …, …’nin mahkumiyetlerine ilişkin temyiz itirazının incelenmesinde; Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılanlar vekilinin erteleme hükümlerinin uygulanmaması gerektiğine ve ceza miktarına ilişkin temyiz itirazlarının reddine, ancak; 1. Yukarıda izah edildiği şekilde gerçekleşen olayda; … …Turizm Otelcilik Ltd. Şirket müdürü sanık …, … …Otel müdürü sanık … ve … …Oteli’nin hem güvenlik müdürü hem mesul müdürü sanık …’nin asansörün bakımının yaptırılmasında yetkili ve sorumlu olmalarına rağmen asansörün yıllık muayenesinin yaptırılmasını ihmal etmek suretiyle asli kusurlu oldukları ancak bu ihlalin taksirli hareket olduğu, Dairemizin yerleşik içtihatlarına göre, bilinçli taksirle hareket ettiklerinin kabul edilemeyeceği anlaşılmakla, sanıklar hakkında bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması, 2.Taksirli suçlar açısından temel cezanın belirlenmesinde; TCK’nın 61/1. ve 22/4. madde ve fıkralarında yer alan ölçütlerden olan failin kusuru, meydana gelen zararın ağırlığı, suçun işleniş biçimi ile suçun işlendiği yer ve zaman nazara alınmak suretiyle, aynı Kanunun 3/1. maddesi uyarınca işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı olacak şekilde maddede öngörülen alt ve üst sınırlar arasında hakkaniyete uygun bir cezaya hükmolunması gerekirken, asli kusurlu olarak meydana gelen kaza sonucu yedi kişinin yaralanmalarına neden olan sanıklar …, …, … hakkında, … ve hakkaniyet kuralları uyarınca cezada orantılılık ilkesi gözetilerek alt sınırdan biraz daha uzaklaşmak suretiyle ceza tayini gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurularak sanıklar hakkında eksik cezaya hükmolunması, Kanuna aykırı olup, katılanlar vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK’un 321. maddesi gereğince isteme aykırı olarak BOZULMASINA, B.Sanık …’ın mahkumiyetine ilişkin itirazının incelenmesinde ise; Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılanlar vekilinin hapis cezasının adli para cezasına çevrilmemesi gerektiğine ve ceza miktarına ilişkin temyiz itirazlarının reddine, ancak; 1.Her ne kadar yerel mahkeme tarafından sanık …’ın tali kusurlu olduğu kabul edilmiş ise de; kazanın meydana geldiği otelin asansör sistemlerini kuran Acarbay Asansör Elektrik İnş. Ltd. Şirketi ile asansörlerin revizyon, bakım ve onarım işi için 12/03/2012 tarihinde … …Turizm Otelcilik Ltd. Şirketi ile sözleşme imzalandığı, sözleşme ile asansörlerin revizyon işlemlerin yapılması, revizyonun tamamlanmasından sonra aylık periyodik bakımlarının gerçekleştirilmesi ve işin yapımı sırasında kullanacağı makinalarla ilgili tüm güvenlik önlemlerini alacağını taahhüt ettiği ancak; soruşturma aşamasında keşfe binaen tanzim edilen 29/05/2012 tarihli asansör üzerinde yapılan bilirkişi raporun da; asansörün karşı ağırlığının kabin boyutuna uygun olmayan biçimde 8 kişilik bir kabin için seçilmiş bulunduğu ve uygun olmadığı, yine asansör tabanına yerleştirilen aşırı yük mekanizmasının çalışmadığının tespit edildiği, olay anında paraşüt freninin devreye zamanında etkin olarak giremediği, paraşüt frenlerinin sağ tarafının görev yaptığı ancak sol tarafının tam olarak görev yapmadığı, kabin tamponlarının tam olarak görev yapmadığı bunun da darbenin şiddetini artırdığı ve asansör kabinin büyüklüğüne nazaran motorun yetersiz olduğunun belirlendiği ayrıca sanık …’ın ilk ifadesinde; kabinin değişmesini beyan ettiği ancak bu hususu yazılı olarak … …Turizm Otelcilik Ltd. Şirketine bildirmediği anlaşılmakla, asansör bakımının teknik olarak eksik yapan ve 15/02/2003 tarihli, 25021 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış olan Asansör Yönetmeliğinde belirtilen hususlara riayet etmeyen A…… Asansör Elektrik İnş. Ltd. Şirketinin genel müdürü olan sanık … ‘ın asli kusurlu olduğu kabul edildiği, Taksirli suçlar açısından temel cezanın belirlenmesinde; TCK’nın 61/1. ve 22/4. madde ve fıkralarında yer alan ölçütlerden olan failin kusuru, meydana gelen zararın ağırlığı, suçun işleniş biçimi ile suçun işlendiği yer ve zaman nazara alınmak suretiyle, aynı Kanunun 3/1. maddesi uyarınca işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı olacak şekilde maddede öngörülen alt ve üst sınırlar arasında hakkaniyete uygun bir cezaya hükmolunması gerekirken, asli kusurlu olarak meydana gelen kaza sonucu yedi kişinin yaralanmalarına neden olan sanık … hakkında; … ve hakkaniyet kuralları uyarınca cezada orantılılık ilkesi gözetilerek alt sınırdan biraz daha uzaklaşmak suretiyle ceza tayini gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurularak sanık hakkında eksik cezaya hükmolunması, Kanuna aykırı olup, katılanlar vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK’un 321. maddesi gereğince isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 01/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.