TRAFİK KAZASI SONRASI YASAL HAKLAR NELERDİR?
Trafik kazası geçiren bireyler için hukuki süreçte hangi haklara sahip olduğunu bilmek kritik bir öneme sahiptir. Yaşamınızı olumsuz etkileyen bu zararlandırıcı süreçte mağduriyetinizi minimize etmek,Trafik kazası tazminat davası avukat aracılığıyla haklarınızı detaylı bir şekilde savunarak maddi ve manevi kayıplarınızı telafi edecek miktarda bir tazminat almak mümkündür. Kazanın boyutu, meydana gelen zarar ve mağdurun durumu hak talebinde bulunma sürecindeki esas unsurlardır.
İşte trafik kazası davalarında sıkça talep edilen haklar:
1) Ölümlü Trafik Kazalarında Ne Talep Edilebilir?
Maddi Tazminat :
Ölümlü trafik kazalarında talep edilebilecek alacak kalemleri Türk Borçlar Kanunu’nun 53. maddesinde düzenlenmiştir: “Ölüm halinde ölenin mirasçıları; cenaze giderlerini, ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderlerini ve ölenin desteğinden yoksun kaldıkları miktarı tazminat olarak talep edebilirler.”
- Cenaze ve Defin Giderleri:Ölümlü trafik kazalarında mirasçılar cenaze masraflarını kazaya sebep olan kişilerden talep edebilirler.
- Ölüm Hemen Gerçekleşmemişse Tedavi Giderleri:Ölümlü trafik kazalarında ölüm hemen gerçekleşmemiş ve kazazede hastanede bir süre tedavi altında kalmışsa bu durumda söz konusu süreçteki tedavi giderleri de kazada kusuru bulunan kişi veya kişilerden istenebilmektedir.
- Destekten Yoksun Kalma Tazminatı:Ölümlü trafik kazalarında ölen kazazedenin mirasçıları, ölen kişiden gördükleri destek oranında kusurlu olan kişi veya kişilerden tazminat talep edebilirler. Bu tazminatı ölenin ailesinin yanı sıra ölenle bağlantısı bulunmayan ancak ölenin desteği olduğunu ispatlayan üçüncü kişiler de talep edebilmektedir.
Trafik kazasında ölen kişinin yakınları, mirasçılık ilişkisinden bağımsız olarak Annesi, Babası, Eşi, Çocukları, Nişanlısı, Bakım ve Desteği altındaki kişiler yada bakımına muhtaç kardeşleri de maddi tazminat kapsamında “Destekten Yoksun Kalma Tazminatı, Cenaze ve Defin Giderleri ” talep edilebilir.
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında, ölen kişinin maddi olarak desteklediği yakınları bu tazminat türüne başvurabilir. Trafik kazasında avukat tutmalı mı? sorusunun cevabı burada önem kazanır çünkü destekten yoksun kalma tazminatı, detaylı hesaplama ve kapsamlı hukuk bilgisi gerektirir.
Trafik kazası sonucunda meydana gelen araç hasar bedelleri, ve araçtan yoksun kalınan kar giderleri kazanç kayıpları gibi maliyetlerin karşılanması talep edilir. Ayrıca, sürekli iş göremezlik gibi durumlarda yaşam boyu yoksun kalınan zararlar için de tazminat alınabilir.
Bu süreçlerde sigorta şirketlerinin düşük tazminat önerileriyle karşı karşıya kalmamak adına trafik kazalarında mutlak surette avukattan hukuki yardım alınmalıdır.
Manevi Tazminat :
Kazada uğranılan fiziksel ve psikolojik acılar için manevi tazminat talep edilebilir. Anayasal bir hak olan manevi tazminat, kaza sonucu yaşanan travmaların bir nebze olsun telafi edilmesini sağlar.
Trafik kazası sonucu mağdur bedensel zarara uğramış ÖLÜM olayı gerçekleşmiş ise;
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’un 56. md “Hâkim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir.“
“Ağır bedensel zarar veya ölüm hâlinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir“. Şeklindedir.
Trafik kazasında ölen kişinin yakınları “Annesi, Babası, Eşi, Çocukları, Kardeşleri, Nişanlısı, Bakım ve Desteği altındaki kişiler” Manevi zararlarının tazmini için dava açma hakkına sahiptirler.
2)Yaralamalı Trafik Kazalarında Ne Talep Edilebilir?
Yaralanmalı trafik kazalarında yaralanan kişi tedavi giderlerini, kazanç kayıplarını, çalışma gücünün azalmasından kaynaklı kayıplarını ve manevi zararlarının tazminini kanunen belirlenmiş kişilerden talep edebilir.
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunun 53. md 54. md ve 55 md uyarınca Geçici iş göremezlik tazminatı, Sürekli Sakatlık tazminatı, Bakıcı Giderleri, TTedavi giderleri (Estetik ameliyat vs) adı altında dava açabilmektedir.
- Tedavi Giderlerinin Tazmini
Yaralanmalı trafik kazaları neticesinde gerçekleştirilen ameliyat, yoğun bakım, ortopedik eşyalar, ilaç masrafları gibi birçok masraf oluşmaktadır. Yapılan bu tedavi giderleri kazaya neden olan kişilerden, araç sahiplerinden ve sigorta şirketlerinden talep edilebilmektedir.
- Kazanç Kaybının Tazmini
Yaralamalı trafik kazaları neticesinde kazazede, ömrü boyunca kalıcı işgücü zararlarına uğrayabilmektedir. Kalıcı veya geçici işgücü kaybına uğrayan kazazedeler bu zararları kazaya neden olan kişilerden talep edebilmektedir. Trafik kazası nedeniyle yaralanan kişiler tedavi sürecinde işlerine devam edemediklerinden kaza meydana gelmeseydi maddi olarak kazanabilecekleri mablağı kazada kusuru bulunan kişilerden talep edebilmektedir.
- Çalışma Gücünün Azalmasından Veya Yitirilmesinden Doğan Geçici iş göremezlik tazminatı, ile Sürekli Sakatlık tazminatına ilişkin Zararların Tazmini
Yaralamalı trafik kazası nedeniyle kazazede geçici veya sürekli olarak çalışma gücünü kaybedebilir.
Kalıcı iş göremezlik durumunda;, adli tıp kurumu veya tam teşekküllü hastanaler tarafından düzenlenecek maluliyet raporlarına göre belirlenen kalıcı sakatlık durumuna göre kişinin kendisi bizzat veya avukat tayin etmek suretiyle meydana gelen maluliyet ve kusur durumunun derecesine göre tazminat talebinde bulunabilir.
Geçici işgöremezlik durumunda ise yaralananın kazanç kaybı veya iyileşme süresi boyunca başkasının bakımına ihtiyacı varsa bu hususlar da talep edilebilir. Yaralananın geçici göremezlik durumu da hastane raporları veya adli tıp kurumunca belirlenecek ve mahkeme bu oran göre tazminata hükmedecektir.
Kişi başkasının yardımına muhtaç ve tek başına bakımını sağlamayacak durumda; Kaza sonucunda ağır bedensel bir zarar söz konusu ise ve kişi başkasının yardımına muhtaç ve tek başına bakımını sağlayamayacak durumda ise bakıcı giderleri de talep edebilmektedir.
Özetle yaralamalı trafik kazalarında 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunun 53. md 54. md ve 55 md uyarınca Geçici iş göremezlik tazminatı, Sürekli Sakatlık tazminatı, Bakıcı Giderleri, Tedavi giderleri (Estetik ameliyat vs) adı altında dava açabilmektedir.
MANEVİ TAZMİNAT: Trafik kazası sonucu meydana gelen YARALAMA olayında kişinin maluliyet ve kusur durumuna göre, Türk Borçlar Kanunu 56/1 md göre; “Hâkim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir.” şeklinde olup bu durumda kaza sonucu mağdur olan kişi bizzat kendisi veya avukat tayin etmek suretiyle Manevi tazminat davası açabilir.
Trafik kazasında yaralanan şahıs/veya şahısların yakınlarının manevi tazminat hakkı; 6098 Sayılı TBK 56/2 göre “Ağır bedensel zarar veya ölüm hâlinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.” şeklinde olup, bu durumda yaralanan kişilerin yakınlarının (Eş, Çocuklar, Anne, Baba, Kardeşler veya Nişanlısı) manevi tazminat talep etme hakkı “Ağır Bedensel Zarara” uğrama koşuluna bağlanmıştır.
3. Maddi Hasarlı Trafik Kazalarında Ne Talep Edilebilir
Araç Hasar Bedeli:
Bilindiği üzere çoğu trafik kazası sonucunda ağır yada ufak maddi hasarlar oluşmaktadır. Kaza sonrası yapılacak kusur tespiti ve ekspertiz incelemesi sonucunda tarafların kusur oranları dikkate alınarak hasar bedeli talep edilebilir.
Değer Kaybı Tazminatı:
Araçların piyasa değerinin kazadan sonra düşmesiyle ortaya çıkan bu zarar, sigorta şirketlerince çoğu zaman göz ardı edilir. Hukuki süreçte profesyonel bir trafik kazası avukatı ile aracınızın hak ettiği tazminatı almanız mümkün olur.
Araç Kullanım Mahrumiyeti:
Kaza sonrası aracın onarımda kaldığı dönemde oluşan kullanım kaybı da talep edilebilir. Özellikle ticari araçlar (Ruhsat Kaydında ticari olma şartıyla) için bu kalem son derece önemlidir.
Şanlıurfa Trafik Kazası Avukat Özellikle Trafik Kazaları, sonrasında kazazedelerin Tazminat Hukuku Kapsamında kalan yasal haklarının takibi açısından sigorta şirketlerine yapılacak başvuru dava süreçleri için hem hukuki danışmanlık hem de avukatlık hizmeti vermektedir. Selim Hartavi | Avukatlık Bürosu Şanlıurfa Tazminat Avukatı olarak; Şanlıurfa Trafik Kazaları avukatı ve Şanlıurfa Kaza avukatı olarak uzman avukat ve tecrübeli avukat kadromuz ile tüm Türkiye genelinde hizmet vermekteyiz.