Boşanma Nedir?
Boşanma, evliliğin kanunda sayılan sebeplere dayalı olarak açılan dava sonucunda evlilik birliğinin hakim kararı ile hukuken ve fiilen sona ermesi olarak ifade edilebilir.
Boşanmaya ilişkin hükümler 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun (“TMK”) 161 ve 166. maddeleri arasında ele alınmıştır.
Boşanma Davası Açmak İstiyorum Ne? Yapmam Lazım
Evlilik birliği temelinden sarsılmış, ve müşterek hayatın yeniden tesisi mümkün olmadığı gibi evliliğinde devam etmesinde tarafların ve çocukların ortak bir menfaati de kalmamış ise bu durumda Boşanma kaçınılmazdır.
Boşanma aşamasında olan çiftlerin ilk aklına gelen sorulardan biri de bu hassas süreçte ne yapmaları gerektiğidir.
Boşanma konusunda tarafların hakları ve sorumlulukları konusunda kulaktan duyma pek çok yanlış bilgiler verilmektedir.
Boşanma davalarında özellikle tarafların evlilik birliği içerisinde yaşadığı sorunlar ve olaylar karşısında hak ve yükümlülükleri değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle başka bir şahsın boşanma davasında elde ettiği olumlu/olumsuz sonuçlar dava açacak olan kişide bir önyargı oluşturabilmektedir. Bu konuda başka şahıslar tarafından verilen tavsiyelerle boğuşmak yerine mümkün olduğu kadar alanında uzman bir boşanma avukatından hukuki destek almaktır. Boşanma avukatı tarafından size verilecek hukuki destek sonucunda boşanma ile ilgili
Boşanma davaları diğer davalardan farklıdır. Kişilerin özel hayatını doğrudan etkileyen özel davalardır.
Evlilik birliğinin sona erdirilmesi aşaması olarak kabul edilen boşanma tarafların bu süreçten sonraki hayatı açısından bir dönüm noktası oluşturur.
Yine, Boşanma hukuki bir süreç olduğu kadar psikolojik ve sosyal bir süreçtir. Bu zorlu süreçte kişinin kendi haklarını bilmemesi hem kendisi açısından hemde varsa çocuklar açısından psikolojik olarak daha sıkıntılı hale gelebilmektedir.
Boşanma davası sürecinde mağduriyet yaşamanız yani hukuki desteğinizin olmaması boşanma sonrasındaki hayatınızda kötü bir dönem başlangıcı olacaktır.
Boşanma sürecinin doğru yönetilmesi ve sonuçlandırılması için boşanma konusunda uzmanlaşmış boşanma avukatı yardımı ile davaların takip edilmesi, yasal hakların temini için hayati öneme sahiptir.
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nda aile hukuku kısmında düzenlenen boşanma hukuku oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yüzdendir ki, Aile hukukunu ilgilendiren boşanma davalarında taraflar ve çocuklar bakımından hassas yaklaşımlarla aile kavramına zarar vermeyecek, çocukların geleceğini ve üstün menfaatini zedelemeyecek şekilde uygun çözümler üretilmesi gerekmektedir.
İyi boşanma avukatı, esasen içinde bulunduğunuz bu hukuki süreci değerlendirirken karşılaşacağınız psikolojik ve sosyal zorlukları da göz önünde bulundurabilmeli bu zorluklara yönelik önleyici tedbirler konusunda sizi yönlendirebilmelidir.
Boşanma avukatının boşanma davalarında başarılı olması için, mevzuata hakim olması, yargısal içtihatları takip etmesi, boşanma davalarında boşanma avukatının sahip olması gereken en önemli kriterlerdir.
Ayrıca boşanma ve aile hukuku alanında uzun yıllara dayanan deneyim, şüphesiz bu sürecin yönetilmesinde fayda ve kolaylıklar sağlayacaktır.
Boşanma Hukuku kapsamında Özel Boşanma nedenlerine dayalı davalar ile Çekişmeli (Şiddetli geçimsizlik) Boşanma davaları, Anlaşmalı Boşanma, Babalık davası, Nafaka ve Nafakanın artırılması talepleri, Boşanmaya bağlı Maddi ve Manevi Tazminat davaları ile Boşanma sonucunda Mal Rejiminin Tasfiyesi davaları etkin ve profesyonel hukuki yardıma en çok ihtiyaç duyulan dava türleridir.
Çekişmeli Boşanma davası, hem boşanma kararı verilmesinin hem de tazminat ve nafaka gibi mali taleplerin tarafların kusur durumuna göre belirlendiği bir dava türü olup bu nedenle özel hukuk alanında özellikle aile hukuku davaları konusunda uzmanlaşmış avukatların yardımı ile davaların takip edilmesi hakların temini açısından önemlidir.
Boşanma Davasına Hangi? Avukat Bakar
Avukatlık Mesleğini icra etmek için baroya kayıtlı olmak şarttır. Baroya kayıtlı Avukatların farklı alanlardaki davalara bakmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Boşanma davalarında baroya kayıtlı olan tüm avukatlar boşanma davalarına bakabilir.
Boşanma avukatı; Evlilik birliğinin hukuken ve fiilen sona erdirilmesi aşaması olarak kabul edilen boşanma davalarını kapsayan davalara bakan avukattır.
Boşanma avukatı, eşler arasındaki uyuşmazlığın aile hukukunun temel ilkelerine uygun bir şekilde çözülmesini sağlamak, boşanma ve boşanma süreci içerisinde yer alan nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi işlemleri hukuki yollarla çözmeye çalışmak, davasını üstlendiği tarafın boşanma davası sürecinde tüm hak ve menfaatlerini korumaya yönelik iddia ve savunmaları delilleriyle birlikte yasal süreleri içerisinde yargı makamlarına sunmaktan ibarettir.
Boşanma avukatları, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenen aile hukuku alanında uzun yıllar çalışan, bilgi, birikimi ve emeği sonucunda uzmanlaşan kişilerdir.
Boşanma davaları hem hukuki hem psikolojik olarak yorucu, yıpratıcı davalardandır. Boşanma öncesinde kişinin haklarının bilincinde olmaması onu psikolojik olarak daha da yıpratabilir bu yüzden boşanma avukatı size bu anlamda hem hukuki hemde psikolojik olarak destek verebilir.
Boşanma avukatı ile boşanma sebeplerinin yüzyüze ayrıntılı ve mümkünse aile mahremiyetine uygun bir ortamda gerçekleştirilmesi, ve evlilik birliği içerisinde yaşanan olumlu/olumsuz tüm olayların açık ve net bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir.
Boşanma Davalarında Hakimin Yükümlülüğü
Boşanma davasında hakimin tarafsızlığı diğer davalardan farklıdır. Zira TMK m. 169 hâkimi, boşanma davası açılmakla eşlerin ve çocukların geçimine, barınmalarına, malların yönetimine ilişkin tedbirleri resen almakla yükümlü tutmuştur. Bu da ancak ekonomik ve sosyal gücü elinde tutan taraftan alınıp zayıf olana verilmekle mümkündür. Silahların eşitliği prensibi de bunu gerekli kılar.
Uygulamada bu, çoklukla tedbir nafakası olarak adlandırılan bir miktar paranın güçsüz olan tarafa verilmesi şeklinde gerçekleşir. Aksi halde kişi sırf dava açma hakkını kullandığı için mağdur edilmiş olur. Kuşkusuz bu yükümlülük, tarafın yerine geçip delil toplamayı gerektirmez.
Selim Hartavi I Avukatlık Bürosu; 19 yılı aşkın mesleki tecrübesiyle Şanlıurfa'da Aile Hukuku alanında özellikle Boşanma davalarında ve Mal Rejiminin Tasfiyesi davalarında Boşanma avukatı olarak Hukuki danışmanlık ve Avukatlık hizmeti sunmaktadır.
BOŞANMA DAVALARI
KATEGORİLER
SAHTE PROFİL OLUŞTURUP PAYLAŞIMLARDA BULUNMAK- HUKUKA AYKIRI DELİL
PARANIN ALIM GÜCÜNÜN AZALMASI SEBEBİYLE TAKDİR EDİLEN MADDİ TAZMİNAT MİKTARININ ARTIŞINA KARAR VERİLEBİLİR
NİŞANLIYA “ISINAMADIĞI” İÇİN NİŞANIN BOZULMASI
MAL REJİMİNİN TASFİYESİ- KATKI PAYI ALACAĞI- MUVAZAALI SATIŞ-BEDELİ ÖDENEREK SATIN ALINAN TAŞINMAZIN TAŞINMAZIN OLARAK BAĞIŞ KABUL EDİLEMEYECEĞİ
MAL REJİMİNİN TASFİYESİ- EV HANIMI OLAN KADININ EVLİLİK İÇİNDE SATIN ALINAN EVE ALTINLARIYLA KATKI YAPMASI
KREDİ İLE SATIN ALINAN EV – KATILMA ALACAĞININ HESAPLANMA YÖNTEMİ
KADININ MALİ DURUMUNUN İYİ OLMASININ ERKEK YARARINA TEDBİR NAFAKASI TAYİNİNİ HAKLI KILMAYACAĞI- ALEYHE VERİLEN HÜKME KARŞI TEMYİZ İSTEMİNDE BULUNMAMA- USULİ KAZANILMIŞ HAK-
İPOTEĞİN KALDIRILMASI- AİLE KONUTU ŞERHİ KONULMASI
FERAGAT NEDENİYLE REDDEDİLEN DAVADAN ÖNCEKİ OLAYLAR AFFEDİLMİŞ SAYILIR.
EVLİLİK BİRLİĞİ DEVAM EDERKEN, ÜÇÜNCÜ KİŞİ İLE BİRLİKTE OLMA İDDİASINA DAYALI MANEVİ TAZMİNAT-ALDATILAN EŞE BİLEREK VE İSTEYEREK ZARAR VERMEYİ AMAÇLAMIŞ OLMASI KOŞULU
EVLİLİK BİRLİĞİ DEVAM EDERKEN, EŞLERDEN BİRİ İLE EVLİ OLDUĞUNU BİLEREK BİRLİKTE OLAN ÜÇÜNCÜ KİŞİDEN DİĞER EŞİN MANEVİ TAZMİNAT İSTEMİNDE BULUNUP BULUNAMAYACAĞI
AİLE KONUTUNUN FİNANSMANI İÇİN KULLANILAN “KONUT KREDİSİNİN” GÜVENCESİ OLARAK TESİS EDİLEN İPOTEK İÇİN KONUT ÜZERİNDEKİ “HAKLARIN SINIRLANMASINA” İLİŞKİN TASARRUF İŞLEMİ, DİĞER EŞİN AÇIK RIZASINA BAĞLI DEĞİLDİR
AİLE KONUTU ŞERHİNİN BULUNMASA BİLE EŞLERDEN BİRİNİN AÇIK RIZASININ BULUNMAMASI DURUMUNDA İPOTEĞİN KALDIRILMASI GEREKTİĞİ
AİLE KONUTU OLARAK KULLANILAN TAŞINMAZIN 3. KİŞİ ADINA TESCİLİNE YÖNELİK TALEP MUVAZAA VE İNANÇLI İŞLEM NİTELİĞİNDE OLDUĞUNDAN GÖREVLİ MAHKEME ASLİYE HUKUK MAHKEMESİDİR
BOŞANMADA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT
Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat Nedir?
Boşanmada maddi ve manevi tazminat, evlilik birliğinin mahkeme kararı ile sona ermesi neticesinde, boşanmada kusursuz olan tarafın kusurlu taraftan talep ettiği tazminattır.
Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır?
Boşanmaya sebep olan vakıalar sebebi ile maddi ve manevi tazminat davası; boşanma davasının dava dilekçesiyle ya da bu davaya karşı davalı tarafından verilecek cevap dilekçesi ile açılabilir. Maddi ve manevi tazminat davası boşanmanın fer’i niteliğinde bir talep (ek talep) olduğundan dava dilekçesi ya da cevap dilekçesi ile talep edilmesi mümkün hale gelmektedir. Bu şekilde, yani boşanma davası dilekçesiyle veya cevap dilekçesiyle, talep edilen maddi ve manevi tazminat için ayrıca harç alınmaz.
Dava ya da cevap dilekçesi ile ileri sürülmeyen maddi ve manevi tazminat talepleri, boşanma davası devam ederken de ayrı bir dava şeklinde açılabilir. Bu durumda ya davaların birleştirilmesine ya da boşanma davasının tazminat davası için bekletici mesele yapılmasına, yani boşanma davası bittikten sonra tazminat davasına devam edilmesine karar verilir.
Boşanma davasındaki vakıalar sebebi ile dava dilekçesinde ya da cevap dilekçesinde talep edilemeyen maddi ve manevi tazminat talepleri boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde ayrı bir dava şeklinde de açılabilir. Bu şekilde açılacak davalarda görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme genel yetki kurallarına göre davalının ikametgahı mahkemesi olacaktır. Ayrıca bu şekilde açılacak davalar nispi harca tabi olacaktır.
Tarafların eşit kusurlu olduklarının mahkemece tespit edilmesi durumunda tarafların birbirlerinden maddi ve manevi tazminat talep etme hakları bulunmamaktadır.
Boşanma Davasında Maddi Tazminat Miktarı Nasıl Hesaplanır?
Mahkeme, kusursuz ya da daha az kusurlu olan eş lehine maddi tazminata hükmederken öncelikle tazminat talep eden tarafın mevcut veya beklenen menfaatlerinin boşanma yüzünden zedelenip zedelenmediğini tespit edecektir.
Boşanmda maddi ve manevi tazminat davasında “mevcut ve beklenen menfaat” şu anlama gelmektedir:
Taraflar evlenince evlilik dolayısı ile bazı menfaatler elde eder ya da elde etme ihtimalleri oluşur. Örneğin; erkek eşin, kadının geçimini sağlama, tarafların birbirlerinin sigortasından yararlanmaları, eşinin mirasından yararlanma ihtimali vardır. Boşanma sebebi ile bu menfaatlerden mahrum kalacak olan kusursuz ya da daha az kusurlu taraf diğer taraftan uygun bir maddi tazminat talep edebilir. Hakim mevcut ya da beklenen menfaatleri değerlendirirken, tarafların yaşlarını, evlilik sürelerini, sosyal ve ekonomik durumlarını, sosyal güvenliklerinin olup olmadığını, yeniden iş bulma ya da yeniden evlenebilme ihtimallerini dikkate alır.
Hakim maddi tazminat miktarını belirlerken;
Tarafların ekonomik ve sosyal Durumlarını,
Fiilin ağırlığı ve kusur derecelerini,
Paranın alım gücünü,
İhlal edilen mevcut ve beklenen menfaatlerin kapsamını,
Hakkaniyet ilkelerini göz önünde bulundurur.
Maddi anlamda durumu çok iyi olan taraf ile durumu kötü olan tarafın ödeyecekleri tazminat miktarı aynı olmaz. Aynı şekilde özel boşanma sebeplerinden birisinin varlığı (örneğin; zina, suç işleme, terk, hayata kast vs.) sebebi ile ağır (%100) kusurlu olan taraf ile genel boşanma sebeplerine göre kusurlu olan tarafın ödeyecekleri tazminat miktarı da aynı olmayacaktır.
Hakim, maddi tazminatın toplu olarak ya da irat (örneğin, aylık ödeme) şeklinde ödenmesine karar verebilir. (MK 176) İrat şeklinde ödenmesine karar verilen maddi tazminat, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi, taraflardan birinin ölmesi ile kendiliğinden kalkar. Alacaklı tarafın resmi olarak evli olmamasına rağmen fiili olarak başkası ile karı koca hayatı sürmesi ya da haysiyetsiz bir hayat sürmesi durumunda mahkeme kararı ile kaldırılabilir. (MK 176)
Boşanma Davasında Manevi Tazminat Nasıl Belirlenir?
Boşanmaya sebep olay olaylar sebebi ile kişilik hakları saldırıya uğrayan eş kusurlu olan diğer eşten uygun bir tazminat isteyebilir. (MK 174/2)
Boşanma davasındaki manevi tazminatın amacı, boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan tarafın bozulan ruhsal dengesini telafi etmek ve manevi değerlerindeki eksilmeyi karşılamaktır.
Boşanma davasında manevi tazminatın irat şeklinde ödenmesine karar verilemez (MK 176/2). Manevi tazminat, toplu olarak ve tek seferde ödenmesine karar verilir.
Hakim manevi tazminat miktarını belirlerken, tazminat hukukunun genel esaslarının yanında tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını, kusur ve derecesini, orantılılık ilkesini göz önünde bulundurur. Hakimin hükmedeceği tazminat miktarının bir tarafı zenginleştirmemesi gerektiği gibi diğer tarafı da fakirleştirmemesi gerekir.
Boşanmada maddi ve manevi tazminat davası; kusurun ve tazminat miktarının belirlenmesi, netice olarak tarafların elde edeceği tazminat miktarının hesaplanması noktasında önemli özellikler arz eden bir dava türü olduğundan bir BOŞANMA AVUKATI aracılığıyla takip edilmesinde hukuki yarar vardır.