Şirket Avukatı Ne Demek?
Bir şirketin hukuk danışmanlığını yapan Şirketler hukuku alanına hakim avukatlara şirket avukatı denilebilir. Şirket avukatları bir diğer adıyla hukuk müşaviri olarak bilinir.
Şirket Avukatı Ne İş Yapar?
“ Şirket avukatı, şirket ile şirket personelleri arasında oluşabilecek işçi –işveren ilişkilerini düzenleyen yasal mevzuat konusunda hukuki danışmanlık sunar. Şirket avukatları, çalıştıkları şirketlerin hak ve menfaatlerinin korunması için yargı makamları önünde leh ve aleyhinde açılan her türlü dava ve diğer yasal süreçlerde vekil sıfatıyla şirketi temsil ederler. Şirketin tüm hukuksal işleri ile şirket avukatları ilgilenir. Bu bağlamda şirket avukatı olmak, avukata çok fazla sorumluluk getirir. Şirket avukatı ne iş yapar sorusuna doğru yanıt bulabilmek için görevlerine ve sorumluluklarına bakmak gerekir.
Şirket Avukatının Görevleri Nelerdir?
Şirket avukatı görev tanımı şirketteki tüm hukuksal işlere bakmak olsa da başka birçok görevi bulunmaktadır. Bu görevler şu şekilde sıralanmaktadır:
- İşçi tarafından işverene karşı açılmış tazminat ve alacak davalarıda şirketi temsil etmek
- İşçinin açtığı işe iade davası veya iş kazası davalarında şirketi temsil etmek,
- Şirket tarafından başlatılacak olan icra takibi veya şirket aleyhine başlatılan icra takiplerinde şirketi temsil etmek,
- Şirketin çalışanlarıyla yapacağı iş sözleşmesi veya diğer sözleşmelerin hazırlanması ve feshedilmesi işlemlerini yürütmek
- Şirketin 3. kişilerle yapacağı sözleşmelerin hazırlanması veya yorumlanmasında hukuki danışmanlık yapmak
- İhtarname çekmek veya ihtarnamelere cevap vermek,
- Şirketin sermayesini artırma ve azaltma işlemlerini hukuksal çerçevede yürütmek
- Tüketici hukukundan kaynaklı davalarda şirketi temsil etmek
- Vergi hukuku ile ilgili güncel mevzuatların takibi, vergi davalarında şirketi temsil etmek
- Tüm hukuksal işlemlerde yol gösterici olacak şekilde hukuki danışmanlık hizmeti,
- Arabuluculuk toplantılarına katılarak eşirketi temsil etmek
Şirketlere Hukuki Danışmanlık
Zorunlu şirket avukatlığı, belirli bir büyüklüğe veya ciroya sahip şirketlerin, kanuni süreçlerini ve hukuki işlemlerini yönetmek üzere bir avukat ile çalışma zorunluluğunu ifade eder.
Şirketlere hukuki danışmanlık verebilmek için birden fazla alanda bilgi birikiminizin olması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi de Ticaret Hukuku, İş Hukuku ve İcra Hukuku alanlarıdır. Bazı durumlarda başka alanlar da devreye girmektedir. Örneğin: Tüketici Hukuku, Sözleşmeler hukuku üzerine tecrübeye sahip olmak.
Bir işletmeyi yönetirken, bazı yasal tavsiyeler alma ihtiyacı hissedebileceğiniz bazı yasal durumlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda, size uygun yasal rehberlik sağlayabilecek ve sizi herhangi bir yasal anlaşmazlıktan kurtarabilecek bir avukata başvurmak isteyebilirsiniz.
Hangi Şirketler Avukat Bulundurmak Zorunda?
Avukatlık Kanununun 35.Maddesi gereğince Anonim Şirketler ile Yapı Kooperatifleri sözleşmeli avukat bulundurmak zorundadırlar. Bu avukat şirket bünyesinde sigortalı olarak çalışabileceği gibi, şirket dışından da sözleşmeli olarak çalışabilecektir.
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu hususunda sermaye miktarı değişmiştir. Bu tarihten itibaren asgari sermayesi 1 Milyon 250 bin TL ve üzeri olan şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu doğacaktır.
Üye sayısı yüz veya daha fazla olan Yapı Kooperatifleri de kendi bünyesinde veya sözleşmeli bir şekilde avukat bulundurmak zorundadır.
Şirketlere Hukuki Danışmanlık Ücreti
İSTANBUL BAROSU tarafından hazırlanan 01.01.2025-31.12.2025 DÖNEMİ Avukat – Vekileden Arasındaki En Az Ücret Çizelgesine Göre:
Şirketlere sürekli danışmanlık ücretleri 2025 (Dava ve takip ücretleri ayrı tutularak ve aylık):
- Adi, kollektif, komandit, limited şirketler için 55.000,00-TL
- 250.000 TL’den az sermayeli anonim şirketler için 60.000,00-TL
- 250.000 TL’den yukarı sermayeli anonim şirketler için 70.000,00-TL
- 100’den az üyeli Kooperatifler için 50.000,00-TL
- !00’den fazla üyeli Kooperatifler için 60.000,00-TL
Anonim Şirket Avukat Zorunluluğu
Anonim şirket avukat zorunluluğu 2024 için esas sermaye miktarı 1 Milyon 250 bin TL ve üzeridir. Bu miktarın geçerliliği 1 Ocak 2024 tarihinden itibarendir.
Anonim Şirket Avukat Bulundurma Zorunluluğu Cezası
Avukat bulundurma zorunluluğuna aykırı davranan şirketler, Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası verilir.
Anonim şirket avukat zorunluluğu cezası 2024 için aylık 40.005-TL’dir. Sözleşmeli olarak bir avukat ile çalışmayan veya kendi bünyesinde bulundurmayan bir şirket, bu faaliyetine 1 yıl boyunca devam eder ve yılın sonunda avukat bulundurmadığı tespit edilirse toplamda 480.060-TL para cezası ödemek zorunda kalacaktır.
Anonim Şirket Hukuki Danışmanlık Ücreti 2025
Anonim şirket danışmanlık ücreti 2025 için:
- 250.000 TL’den az sermayeli anonim şirketler için 60.000,00-TL
- 250.000 TL’den yukarı sermayeli anonim şirketler için 70.000,00-TL
Anonim şirket avukat ücreti 2025 için yukarıda sermaye miktarına göre belirtilmiştir.
Anonim şirket avukat danışmanlık ücreti yukarıda belirtilen ücretlerden daha az olamaz. Ücret miktarı şirketin iş hacmine ve yapılacak olan hukuki işlemler için değişiklik gösterebilir. Şirketiniz için hukuki danışmanlık ücretini net olarak öğrenmek istiyorsanız ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Anonim Şirket Hukuki Danışmanlık Sözleşmesi
Anonim şirket avukatlık ücret sözleşmesi örneği, anonim şirket zorunlu avukat sözleşme örneği için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Limited Şirket Avukat Zorunluluğu
Limited şirket avukat bulundurma zorunluluğu yoktur. Avukat bulundurma zorunluluğu olan şirketler yukarıdaki yazımızda detaylı olarak anlatılmıştır.
Her ne kadar limited şirketler için avukat bulundurma zorunluluğu bulunmasa da şirketin hak kaybına uğramaması, hukuki işlemlerin düzgün ve kanuna uygun yapılması için bir uzman şirket avukatıyla çalışmanızı önermekteyiz.
Limited Şirket Hukuki Danışmanlık Ücreti 2025
Limited şirketlere hukuki danışmanlık ücreti 2025 için 55.000,00-TL’dir.
Limited şirket danışmanlık ücreti en az 55.000,00-TL’dir. Bu ücret şirketin iş hacmine ve hukuki işlemlerin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir.
Limited şirket avukatlık ücreti 2025 için İstanbul Barosu’nun belirlediği ücret 55.000,00-TL’dir. Limited şirket avukat danışmanlık ücreti için ofisimizle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Limited Şirket Avukatlık Sözleşmesi
Limited şirket avukatlık sözleşmesi örneği için ofisimizle iletişime geçerek hizmet alabilirsiniz
Şirket Avukat Ücretleri
Şirketlere sürekli danışmanlık ücretleri 2025 (Dava ve takip ücretleri ayrı tutularak ve aylık):
Adi, kollektif, komandit, limited şirketler için 55.000,00-TL.
250.000 TL’den az sermayeli anonim şirketler için 60.000,00-TL.
250.000 TL’den yukarı sermayeli anonim şirketler için 70.000,00-TL.
En İyi Şirket Avukatı Nasıl Bulunur?
En iyi Şirket avukatı yada en iyi hukuk müşaviri gibi söylemler sosyal mecralarda sıkça kullanılmaktadır. Ancak “en iyi Şirket avukatı” “Uzman Şirket Avukatı ”, “Profesyonel Avukat”gibi terimlere itibar edilmemelidir.
Şirketler tarafından şirket avukatı tercih edilirken özellikle şirket avukatının başta şirketler hukukuna, borçlar hukukuna, vergi hukukuna tüketici hukukuna ve iş hukukuna hakim olması elzemdir. Şirket avukatının şirketler hukuku, vergi hukuku ve iş hukuku alanındaki deneyimleri, son derece önemlidir. Nitekim Şirketlerde iş yoğunluğu aleyhine açılacak İş davasının takibi için iş davaları konusunda uzman avukat tercih edilmelidir. En iyi iş hukuku avukatı Şanlıurfa ve pek çok ilimizde bulunmaktadır. Bulunduğunuz ilin dışında başka avukatla çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak iş davasının açılacağı konuma en yakın uzman iş hukuku avukatının tercih edilmesi sizin yararınızadır. Şanlıurfa iş hukuku avukatı Şanlıurfa İşçi Avukatı büroları açısından oldukça yoğun olduğundan işçi avukatı denildiğinde akla gelen ilk şehir olmaktadır. Ancak önemli olan davayı en iyi şekilde takip edebilecek bir avukat tercih etmektir.
Şanlıurfa İş Avukatı Ücretleri
İş avukatı ücretleri, dava konusuna göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin işçilik alacaklarına ilişkin davalarda ve iş kazalarında alacak miktarı üzerinden yüzde usulü anlaşmalar yapılmaktadır. İşçi Avukatı tarafından yapılacak anlaşmalarda İşçi Avukat ücreti Avukatlık Kanunu gereğince alacak miktarının %25’inden fazla olamaz. %25 miktarı aşan rakamlar üzerinden yapılacak sözleşmeler yada anlaşmalar açıkça kanuna aykırı olduğundan batıldır. Sözleşmenin yada anlaşmanın batıl yani geçersiz olması işçi tarafından avukata ödenmesi gereken ücreti ortadan kaldırmamaktadır. Sözleşmenin yada anlaşmanın kanuna aykırı olması nedeniyle geçersiz sayılması halinde işçi ile işçi avukatı arasındaki ücret Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir.
İşe iade davaları, hizmet tespit davalarında Avukatlık Asgari Ücret tarifesinin altında olmamak kaydı ile belirli bir miktar üzerinden anlaşılmaktadır. İşçi avukatı ücreti işçilik alacağına ilişkin davalarda genellikle yüzde usulü anlaşıldığından, dava sonunda alınmaktadır. Ancak her işçi avukatı çalışma stili farklı olduğundan ücret şekli açısından kesin bir şey söylenemez.
İşten Çıkarıldıktan Sonra Ne Yapmam Gerekiyor?
İşten çıkarıldıktan sonra ilk 1 ay içinde işe iade davası açabilirsiniz. Bu dava bir çok hakkınızı almanızı, kaybetmemenizi sağlayabilir. İşe iade davalarında kazanma şansı yüksektir.
İşten Çıkış Kodu Değiştirilebilir mi?
İşveren, işçinin işten ayrılmasının sebebini ve işten ayrılma tarihini SGK’ya bildirme yükümlülüğü altındadır.
İşveren, işçinin hangi kanun maddesine dayanarak çıkarıldığını, işten ayrılmanın akabinde 10 gün içerisinde düzenleyeceği işten ayrılış bildirgesi ile bildirir. İşveren, bazı durumlarda işten çıkış kodunu yanlış bildirmiş ise yine aynı 10 gün içerisinde kodu değiştirme hakkına sahiptir. Ancak uygulamada işveren çoğu zaman işten çıkış kodunu keyfi olarak yanlış göstermekte veya değiştirmeye yanaşmamaktadır. Bunun sebebi, uygulanacak idari ceza olabileceği gibi, çoğu zamanda işçinin daha sonra açması muhtemel kıdem ve ihbar gibi feshe bağlı alacak haklarının ortadan kaldırma maksatlı olmasıdır. Bu gibi durumlar işçinin işsizlik maaşından faydalanmasını büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir.
İşçi ve işveren arabuluculuk yolu ile anlaşmaya vardığında, işçi İŞKUR’a ve SGK’ya elindeki arabulucu son tutanağını götürdüğünde İŞKUR bu konuda yasal mevzuatta açıklık bulunmadığından çoğu kere çıkış kodunun değiştirilmesi talebini reddedebilmekte, tutanağı kabul ederse kod değiştirilmekte ve işçi işsizlik maaşı alabilmekte idi. Ancak çoğu şehirdeki İŞKUR kurumları, bu konuda kanunda ve genelgede açıklık olmadığı gerekçesi ile kodu değiştirmemekte ısrarcı davranarak işçi mağdur edilmektedir.
Bu itibarla yaşanan mağduriyetlerin büyük ölçüde engellenmesi bakımından Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan 2025/8 sayılı genelge ile bu durumun önüne geçilmiş, SGK’nın işçinin başvurusu halinde, çıkış kodunun değiştirmesi mümkün hale .
İş Davasında Arabuluculuk Başvurusu Nereye Yapılır?
Arabuluculuğa başvuru, dava açılacak tarafın davalı taraf fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna yapılır. Arabuluculuk bürosunun bulunmadığı yerlerde ise başvuru, görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılır. Arabulucu, komisyon başkanlıklarına bildirilen listeden büro tarafından belirlenir. Ancak tarafların listede yer alan herhangi bir arabulucu üzerinde anlaşmaları hâlinde bu arabulucu görevlendirilir.
İş Davalarında Arabuluculuk Zorunlu Mu?
7036 Sayılı Kanunun 3. maddesinde arabuluculuğa başvuru dava şartı olarak belirtilmiştir. Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabuluculuğa başvuru dava şartıdır. Arabuluculuğa başvurmadan dava açılması halinde dava, usulden reddedilecektir.
Davacı işçi, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacı işçiye, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.
İş Davasında Arabuluculuk Toplantısına Katılmak Zorunlu mu?
İşçi veya işveren, taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilir. Toplantıya katılmayan taraf, iş davasında kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur. Toplantıya katılmayan taraf lehine vekalet ücretine hükmedilmez. Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması sebebiyle sona eren arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak davalarda tarafların yaptıkları yargılama giderleri kendi üzerlerinde bırakılır.
İşçinin Haklı Nedenle Derhal Fesih Sebepleri Nelerdir?
Sağlık Sorunları Sebebiyle İşçinin İş Sözleşmesini Feshetmesi
İşçinin Ahlak ve İyiniyet Kurallarına Uymayan Halleri Sebebiyle İş Sözleşmesinin Feshi
Zorlayıcı Sebeplerle İşçinin İş Sözleşmesinin Feshi
İşçi Alacağı Davaları Ne kadar Sürede Sonuçlanır?
İş Kanununda veya diğer kanunlarda belirli bir süreyle sınırlandırılmış haller dışında ülkemizde şuan iş mahkemesinde bulunan yargılamalar yaklaşık 1 yılda sonuçlanmaktadır. Ancak ilk derece mahkemesi kararının istinaf ve temyiz edilmesi halinde bu süreler uzayacaktır.
İşçi Mahkemesini Kaybeden İşçi Ne Yapmalıdır?
İşçi tarafından yada avukat tarafından dava açılmış ve davayı kaybetmişse, öncelikle istinaf mahkemelerine, başvurmalıdır. Ancak bunun için de belli şartlar vardır: İşçi mahkemesinden karar çıktıktan en fazla 2 hafta sonra istinaf mahkemesine başvurulmalıdır.İstinaf mahkemesinde verilen karar kesin değilse, Bölge Adliye Mahkemesi (istinaf ) kararına karşı mutlaka temyiz yoluna başvurmalıdır.
Kanunen işçi mahkemesini kaybeden taraf, öncelikle istinaf mahkemelerine,sonuç alamazsa da YARGITAY‘a temyiz dilekçesi ile temyiz başvurusu yapabilir.
- Temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay’ın ilgili dairesi, işçi alacaklarına yönelik davanın kararı hakkından istinaf mahkemesinde verilen kararın doğru olup olmadığını inceleyen başka bir kanun merciidir. İstinaf mahkemesinin verdiği kararlara itiraz ederek temyize gitmenin de belli başlı şartları vardır. Bunlar:
- İstinaf mahkemesi kararında yer alan miktar 58.000 TL’yi aşmalıdır. 58.000TL ‘yi aşmayan istinaf mahkemesi kararları kesindir ve aleyhine temyiz başvurusu yapılamaz.
- İstinaf mahkemesinin vermiş olduğu tedbir ve haciz gibi kararlara karşın temiz yolu kapalıdır.
İstinaf mahkemesinden karar çıktıktan 8-15 gün sonra temize gidilmelidir. Bu durumda işçi temyiz talebini yazılı yargılama usullerine riayet ederek yapmalıdır. İtiraz eden işçi temyiz için temyiz dilekçesini mahkemeye sunmalıdır. İşçi davalarının temyiz incelemesi Yargıtay’ın 9. ve 10. Hukuk Daireleri tarafından görülmektedir.
İş Mahkemesinde Şahit Olmazsa Ne Olur?
İş Davalarında Tanık Dinletmek Zorunlu Mu?
İş davalarında tanık dinletilmesi, taleplerin ispatı açısından önemlidir. Örneğin; fazla mesai ücreti, sigortasız çalışma, yıllık izin alacakları, kıdem tazminatı vb. davalarda tanık dinletilmesi halinde dava ispat edilebilir. İş davası dilekçesinde iddia edilen ve talep edilen tüm hususlar, mahkeme huzurunda dinlenecek tanıklar ile ispat edilir. Ancak dinlenen tanıklar dilekçede iddia edilen olay ve iddialarla tutarlı beyan vermeli, tanık beyanları çelişmemelidir. Tanık beyanlarının çelişmesi halinde tanık beyanlarına itibar edilmeyecektir. İş davasında tanığın gelmemesi halinde ise tanığa zorla getirme kararı çıkarılır. Tanık, polis eşliğinde duruşmaya getirilir. Bilirkişi raporu ve mahkeme kararında tanık anlatımları da göz önünde bulundurularak karar verilir.
İş Mahkemesi Kararları Temyiz Edilir mi?
İş Davalarını Hızlandırmak İçin Ne Yapılabilir?
İş davalarının süresini kısaltmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Güçlü Deliller Sunulması: İşçi tarafından işçi avukatına davaya hazırlık aşamasında elinde delil niteliğinde olan her türlü bilgi ve belgeyi sunması,( maaş bordroları, yazılı her türlü belge, hiç belge yoksa, tanıkların adı soyadı adresi ve hangi konuda tanıklık yapacaklarına ilişkin açıklamalar, varsa İşe giriş-çıkış kayıtlarını sunmalıdır.
Tecrübeli İş Hukuku Avukatı ile Çalışma: İş Hukuku alanında uzman bir avukat, süreci etkili bir şekilde yöneterek davanın gereksiz yere uzamasını önleyebilir. Delillerin etkin ve hızlı bir şekilde toplanması için mahkeme sürecine katkı sağlayarak davanın hızlıca karara bağlanması sağlanabilir.
Uzlaşma Yolları: Taraflar arabuluculuk görüşmelerinde yada yargılamanın her aşamasında anlaşmaya vararak dava sürecini daha kısa bir süre içinde tamamlayabilir.
İşçi Mahkemesinde Kazanılan Davanın Parası Nasıl Tahsil Edilir?
Selim Hartavi | Avukatlık Bürosu Şanlıurfa Şirket Avukatı olarak; Şanlıurfa Şirket avukatı ve Şanlıurfa Şirket avukatları olarak uzman ve tecrübeli avukat kadromuz ile tüm Türkiye genelinde hizmet vermekteyiz.